Whispering Caves - Inge Frimout-Hei

 
 

Harpiste en componiste Inge Frimout-Hei bezocht jarenlang met haar gezin vele indrukwekkende grotten. In de ban van deze onderaardse, mysterieuze wereld maakte zij muzikale schetsen en composities. Bijvoorbeeld van de verstilde wereld van de onderaardse meren van Lacave, een grot in Zuid-Frankrijk. Deze composities vormen samen ‘Whispering Caves’, de fluisterende grotten.

Het door Inge opgerichte Blue Planet Harp Ensemble heeft de premiere van ‘Whispering Caves’ uitgevoerd op een heel bijzondere plek: de Gemeentegrot van Valkenburg. De wens van Inge om haar werk uit te kunnen voeren in een echte grot werd mogelijk gemaakt door haar Rotary Nuenen collega Lenny Berkers. De vader van Lenny was champignonkweker in een grot in Valkenburg en het project sprak haar enorm aan. De Gemeentegrot reageerde positief en gastvrij. Rotary-clubs uit Brabant en Limburg steunden het project. Een ouder: “het was een ervaring die de kinderen hun leven lang niet meer zullen vergeten”.

Het Whispering Caves concert in de Valkenburgse Gemeentegrot vond plaats op zondag 10 juni 2012 en kreeg landelijke bekendheid in het Jeugdjournaal. Zie de video pagina en ook de foto pagina. De opbrengsten van het concert (5000,- Euro) zijn geschonken aan End Polio Now, een wereldwijd project tegen de ziekte polio.

Zondag 30 maart 2014 geeft het Blue Planet Harp Ensemble opnieuw twee voorstellingen van ‘Whispering Caves’ in Theater Het Klooster in Nuenen NB. De beelden van de vele grotten die de inspiratie vormden voor ‘Whispering Caves’ zullen tijdens het unieke harpconcert geprojecteerd worden. Met de betoverende klanken van violist Ernö Olah en de spannende watergeluiden van slagwerker Sjoerd van Bommel.

Het Blue Planet Harp Ensemble bestaat uit gedreven harpisten tot 21 jaar, voor dit project komen harpisten uit heel Nederland naar Nuenen. Met leerlingen van o.a. Valérie Rijckmans, Margaret Forrest, Sabien Canton, Harriëtte Katsman en Inge Frimout-Hei.


 

Compositie voor Harp Ensemble van Inge Frimout-Hei.